Η ιδιοδεκτικότητα είναι η αίσθηση και η επίγνωσή μας για το θέση των μερών του σώματός μας και συνδέεται στενά με την ισορροπία. Η καλή ιδιοδεκτικότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.
Η ιδιοδεκτικότητα, αλλιώς γνωστή ως κιναισθησία, είναι η ικανότητα του σώματός μας να αισθάνεται κίνηση, δράση και τοποθεσία. Είναι παρούσα σε κάθε μυϊκή κίνηση. Χωρίς ιδιοδεκτικότητα, δεν θα μπορούσαμε να κινηθούμε χωρίς σκέψη για το επόμενο βήμα μας. Η ιδιοδεκτικότητα μάς επιτρέπει να περπατάμε χωρίς συνειδητή σκέψη για το πού να τοποθετήσουμε το πόδι μας στη συνέχεια. Μας επιτρέπει να αγγίζουμε τον αγκώνα μας με κλειστά μάτια.
Πως λειτουργεί η ιδιοδεκτικότητα
Οι μύες, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και άλλοι μαλακοί ιστοί του σώματος, έχουν μικροσκοπικούς αισθητήρες που αναμεταδίδουν στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικά με τη θέση της άρθρωσης, την πίεση και το τέντωμα των μυών. Οι αισθητήρες αυτοί ονομάζονται ιδιοϋποδοχείς. Μόλις οι ιδιοϋποδοχείς στείλουν πληροφορίες στον εγκέφαλο, τότε ο εγκέφαλος αντιδρά, κάνοντας αλλαγές στη θέση του σώματος, ανάλογα με τις ανάγκες.
Ορισμένες συνθήκες μπορεί να δυσκολέψουν την ιδιοδεκτικότητα. Μπορεί να έχετε αυτά τα συμπτώματα εάν έχετε διαταραχή ιδιοδεκτικότητας:
- Πτώση όταν περπατάτε σε ανώμαλες επιφάνειες
- Δεν καταλαβαίνεις τη δύναμή σου. Για παράδειγμα, μπορεί να μην ξέρετε πόση δύναμη να χρησιμοποιήσετε όταν γράφετε ή σηκώνετε ένα τούβλο
- Ασυντόνιστες κινήσεις, όπως το να δυσκολεύεσαι να περπατήσεις ευθεία
- Ζητήματα ισορροπίας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε τις σκάλες ή να σας προκαλέσουν πτώση
Βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας
Η προπόνηση ισορροπίας βελτιώνει αυτό το σύστημα ιδιοδεκτικότητας και βελτιώνει την αντοχή της ισορροπίας και της σταθερότητας των μυών σας. Με τον καιρό μπορεί βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών, να βελτιώσει τον συντονισμό και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης. Αυτό το είδος άσκησης μπορεί να ξεκινήσει πολύ απλά, χωρίς να χρειάζεται εξοπλισμό χρησιμοποιώντας ασκήσεις ισορροπίας ενός ποδιού.
Ακολουθούν μερικοί δημοφιλείς τρόποι για τη θεραπεία της διαταραχής ιδιοδεκτικότητας:
- Τάι τσι, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ιδιοδεκτικότητα στα πόδια σας
- Βασικές ασκήσεις, για βελτίωση της ισορροπίας
- Φυσικοθεραπεία, για ενίσχυση της δύναμης, των κινητικών δεξιοτήτων και της ισορροπίας
- Προπόνηση σωματοαισθητηριακής διέγερσης, με χρήση ασκήσεων ή ηλεκτρικής διέγερσης για τη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας
Η προπόνηση ιδιοδεκτικότητας βοηθάει επίσης στη μείωση του κίνδυνου τραυματισμών και μυϊκής ατροφίας όπως συμβαίνει πολύ συχνά σε μεγάλες ηλικίες. Μιλήστε με το γιατρό σας για το ποιες ασκήσεις θα σας ωφελήσουν περισσότερο, με βάση τη συνολική υγεία και την ηλικία σας. Ο γιατρός σας θα δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας για τη διαταραχή ιδιοδεκτικότητας σας.
Πηγή άρθρου: WebMD
Φωτογραφία https://water-motion.gr/product/aztron-dawn-30-balance-board/