H σχέση ζάχαρης και χοληστερίνης.
Για την σχέση “Ζάχαρη & Χοληστερίνη” δεν είναι πολλά γνωστά. Κυρίως είναι γνωστό, ότι τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν την χοληστερίνη.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος ένοχος, και αυτός είναι μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη, από έναν καφέ με ζάχαρη το πρωί έως ένα κουτάκι με αναψυκτικό για να συνοδέψουμε το δείπνο μας.
Τα πρόσθετα σάκχαρα στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου, μπορούν να επηρεάσουν την χοληστερίνη με την πάροδο του χρόνου.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία μεταξύ “καλής” και “κακής” χοληστερίνης.
Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι διαφορετικά από τα φυσικά που θα βρούμε για παράδειγμα στα φρούτα.
Πρόκειται για γλυκαντικές ουσίες, όπως λευκή ζάχαρη, καστανή ζάχαρη, μέλι, επεξεργασμένα σάκχαρα από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Τα πρόσθετα σάκχαρα περιέχουν πολλές θερμίδες χωρίς καθόλου θρεπτική αξία.
Αυτές οι κενές θερμίδες εκτός του ότι θα επηρεάσουν το βάρος, θα αυξήσουν και τις πιθανότητες για διαβήτη, επιδρώντας και στα επίπεδα της χοληστερίνης
Τί είναι η χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος και παράγεται στο συκώτι. Βοηθάει στη δημιουργία προστατευτικού στρώματος γύρω από τα κύτταρά του σώματος.
Συμβάλλει επίσης στην παραγωγή ορισμένων ορμονών, της βιταμίνης D και της χολής η οποία βοηθάει στην πέψη.
Με άλλα λόγια παρά την κακή της φήμη, η χοληστερίνη είναι σημαντική για τον οργανισμό.
Το συκώτι παράγει όλη την χοληστερίνη που χρειάζεται ο οργανισμός.
Όμως σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή, καθώς μια κακή διατροφή μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της χοληστερίνης. .
Πως μπορεί η ζάχαρη να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερίνης.
Εκτός από τα κορεσμένα λιπαρά, η ζάχαρη έχει επίσης αντίκτυπο στην χοληστερίνη. Μπορεί να αυξήσει την ολική χοληστερίνη και να επηρεάσει την ισορροπία μεταξύ της LDL & HDL.
Δίαιτες υψηλές σε ζάχαρη, προκαλούν μεγαλύτερη παραγωγή LDL στο συκώτι και επίσης μειώνουν τα επίπεδα HDL
Σχέση LDL & HDL
Η LDL που λέγεται και κακή χοληστερίνη, συμβάλει στην δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες μας.
Η HDL βοηθάει στην αποβολή της LDL από το σώμα, απορροφώντας την και οδηγώντας την πίσω στο συκώτι)
Πώς ακριβώς η υπερβολική ζάχαρη επηρεάζει την ισορροπία της χοληστερόλης στο αίμα, δεν είναι απόλυτα κατανοητό.
Περιλαμβάνει την ενεργοποίηση ορισμένων χημικών οδών που οδηγούν το ήπαρ να παράγει περισσότερη LDL και λιγότερη HDL.
Ζάχαρη και Τριγλυκερίδια
Επιπλέον δεδομένου ότι η περισσότερη ζάχαρη δεν χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας, το συκώτι την μετατρέπει σε λίπος με την μορφή των τριγλυκεριδίων.
Η ζάχαρη φαίνεται επίσης να αναστέλλει ένα ένζυμο που βοηθάει στην διάσπαση και την απομάκρυνση των τριγλυκεριδίων απο το σώμα.
From www.healthcentral.com and www.webmd.com